De naam Lotus keert na vijftien jaar weer terug in de Formule 1. De FIA heeft Lotus namelijk aangewezen als de vervanger van BMW, dat na dit seizoen uit de Formule 1 stapt en dat nog altijd geen koper heeft gevonden voor het team.

"Na een strenge en intensieve selectieprocedure is het Lotus F1 Team benoemd tot het dertiende team voor 2010", maakte de FIA dinsdag in een verklaring bekend. "De FIA heeft ook een inschrijving ontvangen van BMW-Sauber, maar er bestaat nog steeds veel onduidelijkheid over de toekomst van dat team. De inschrijving van BMW is echter van een dermate hoog niveau dat besloten is om BMW-Sauber tot veertiende team te benoemen voor 2010. Dit houdt in dat als een van de bevestigde teams van de grid verdwijnt, BMW-Sauber de leeggevallen plek zal kunnen innemen."

De autosportbond zal echter ook gaan onderzoeken of de startgrid volgend jaar kan worden uitgebreid naar veertien teams, zodat BMW-Sauber volgend seizoen sowieso mee kan blijven doen, mits de Zwitserse renstal wordt overgenomen.

Het nieuwe Lotus-team wordt gefinancierd door de Maleisische overheid en een groep Maleisische investeerders. De renstal zal worden gerund vanuit het Engelse Norfolk en worden geleid door teambaas Tony Fernandes (directeur van het Maleisische Tune Group, dat eigenaar is van luchtvaartmaatschappij Air Asia, nu nog sponsor van Williams) en technisch directeur Mike Gascoyne, die eerder werkzaam was voor Force India, Spyker F1, Toyota, Renault, Jordan, Tyrrell en McLaren. Lotus zal net als de drie andere nieuwe teams gaan rijden met Cosworth-motoren.

Bron: GPUpdate.net

De vraag blijft natuurlijk wie heeft er gelijk want vorige berichtgevingen gaven aan dat Lotus NIET zou terugkeren in de F1. De tijd zal het leren.