GP in de geschiedenis en dat laat Lotus ook duidelijk weten. In Snetterton waren onlangs alle Lotus F1 wagens bijeen met veel van de fameuze coureurs van weleer. Ook Jarno Trulli en Heikki Kovolainen deden actief mee met hun T127-wagens. Lotus als F1 merk leeft nog enorm onder de liefhebbers en de belangstelling lijkt zelfs te groeien. Zie voor een overview Lotus-Snetteron: YouTube
Tijdens de kwalificatie in Valencia heeft Sebastian Vettel zich zaterdag van de pole-position voor de Grand Prix van Europa verzekerd. Het was voor de Duitser zijn vierde pole van het seizoen en de eerste sinds de Grand Prix van China en de 8e voor Red Bull. Lotus lijkt er inmiddels patent op te hebben want deze keer werd Trulli 19e bij de kwalificatie en Kovalainen 20e. Als je dan bedenkt dat Michael Schumacher 15e werd, Nico Rosberg 12e en Adrian Sutil 13e dan ziet het resultaat er bepaald nog weer beter uit. Tijdens de GP op zondag liep alles anders met een bizar uitvallen van de Lotus T127 van Kovalainen.
Op het lastige stratencircuit van Valencia was het bij de start meteen een flink spektakel. Vettel vertrok op Pole-position maar de razendsnelle Hamilton stoof Webber voorbij en nam meteen diens 2e plaats over gevolgd door twee Ferrari’s. Trulli startte met zijn nieuwe 4e chassis (T127-04) op positie 19 en Kovalainen op 20. Al in de eerste rond werd Trulli van achteren geraakt waarbij zijn voorspoiler beschadigde en waardoor hij meteen weer terug de pits in moest om deze te laten vervangen. Uiteindelijk finishte hij 21e ondanks deze slechte start van de GP en Kovalainen werd halverwege de race spectaculair door Webber van de baan gereden.
De race en hoe het verder ging
In een poging Vettel rechts in de binnenbocht te passeren was er tweemaal een touché tussen zijn Red Bull en de Mercedes van Hamilton. Via de boardradio werd Hamilton gemeld dat hij schade had aan de linker voorvleugel maar er werd wel doorgereden. Kobayashi/Sauber reed knap al snel naar een 3e positie, wel op flinke afstand van het voortsnellende duo Vettel en Hamilton. Kobayashi hield deze positie heel knap ook bij het passeren van de niets vermoedende achterblijvers, met achter hem Barichello en Kubica maar ook Schumacher, Alonso, Massa en noem maar op. Button kwam later in de wedstrijd op positie 4.
Webber die mede door een noodzakelijke vroege bandenwissel steeds verder terugviel reed geheel onverwacht vol achterop de T127 van Kovalianen, koos in een sideroll het luchtruim en kwam wonder boven wonder weer op vier wielen (minus één) hard op de baan terecht en klapte vol in de bandenstapel. Hij krabbelde zelf uit zijn Red Bull en liep naar de pits. Op de camerabeelden leek het alsof er achter olie lekte uit de wagen van Kovalainen maar dat werd niet gemeld. Kovalainen reed na de crash langzaam met een lekke rechterachterband, en geheel ontdaan van de achterspoiler ook naar de pits. In de pits zelf was het ogenschijnlijk een complete chaos want alle wagens leken ongecontroleerd in en uit de pits te rijden, en dat allemaal ruim in de eerste helft van de race.
De arme Schumacher reed naar voren om na een reparatie (aan de remmen waarschijnlijk) weer de baan op te rijden; de lichten stonden echter nog op rood om de ravage van de crash tussen Webber en Kovalainen op te ruimen. Schumacher wachtte niet goed begeleid door zijn racestaf op de verkeerde plek (voorbij het rode licht) en dat kostte hem 19 strafseconden en dus weer achter aansluiten. Na de herstart reden Vettel en Hamilton nog steeds op positie 1 en 2 met op positie 3 de absoluut verrassend rijdende Kobayashi met zijn Sauber. Het gat met de rest van het veld werd steeds groter en waarin Barichello lange tijd op positie 5 en Kubica op 6 reden. Rosberg bleek net als Schumacher ook serieuze remproblemen te hebben met zijn Mercedes en dreigde te gaan uitvallen maar reed toch gewoon door. Hamilton kreeg een drive-through-penalty omdat hij onreglementair de pacecar had gepasseerd, fijntjes gemeld door Alonso. Bij het weer uitrijden kwam Hamilton precies op tijd net vóór Kobayashi de baan op en behield zodoende zijn 2e positie, jammer voor Alonso die hier dus niets mee opschoot. Later overkwam Hamilton iets dergelijks door de pacecar te hebben gepasseerd waar dat (nog) niet mocht, maar de uitspraak kwam pas na de race en beïnvloedde niet zijn 2e plaats.
Hamilton reed defensief brandstof sparend om later eventueel nog te kunnen aanvallen. Alonso reed op positie 9 met voor zich Buemi en Sutil waaruit maar weer eens blijkt dat ook wereldkampioenen steeds opnieuw moeten presteren om vooraan te komen. Massa reed op positie 15 en kwam er deze GP niet aan te pas. Barichello lag halverwege de race nog steeds op positie 5 met Kubica achter zich. Torro Rosso en Virgin bleven achter in het veld terwijl Trulli met twee pitstops helemaal achteraan rijdend intussen al driemaal gelapt bleek te zijn. Later moest Schumacher opnieuw naar binnen. Het geklungel van stagnerende achterblijvers als Senna en Timo Glock leidde tot onnodige aanrijdingen waar Kobayashi op positie 3 heel veel last van had. De opwinding en openlijke kritiek van de commentatoren was er dan ook naar. De Williams van Hulkenberg begon onheilspellend te roken, zijn motor leek opgeblazen te worden en dus moest hij de pits opzoeken.
Tegen het einde van de race kwam er een melding dat vijf coureurs zouden worden gecontroleerd op onreglementair passeren van de pacecar o.i.d. Hulkenberg werd via de radio gesommeerd aan de kant te gaan vanwege schade aan zijn rechter achterkant/band. Kobayashi reed lang zonder de verplichte bandenwissel maar deed dat uiteindelijk toch maar vlak voor het einde. Button kwam daardoor op positie 4 en Kobayshi reed de baan weer op in positie 9. Even later lag Button al weer op positie 3 in de laatste paar rondes van de race en behield deze ook. In de slotronde pakte Kobayashi toch nog op indrukwekkende wijze Alonso terug; hij was zo in de winning mood dat hij nóg maar een plaats veroverde ten koste van Buemi waardoor hij als de held van de Japanners op positie 7 eindigde. Trulli eindigde uiteindelijk op positie 21. Naast Vettel als winnaar van de GP Valencia eindigden Hamilton en Jenson met hun McLarens op respectievelijk positie 2 en 3 waardoor Hamilton leider in het wereldkampioenschap F1 blijft en Button daarin de nr. 2 is.
Met deze stand in het kampioenschap wordt de GP van Engeland op Silverstone vast een heel erg spannend Engels feestje als Red Bull dat natuurlijk toelaat.