26Y0998De 55e GP op dit roemruchte en listige circuit werd gereden onder zwaar bewolkt weer, maar bij de start nog droge baan, terwijl via de boordradio al werd gemeld dat er op korte termijn regen op komst was. Tijdens de opwarmronde waren de eerste druppels al te zien op de windscreens. Dat bleken de voortekenen voor een race met een reeks incidenten en tweemaal een rode vlag. De Lotus T127 wagens moesten weer zoeken naar hun positie en ritme maar Kovalainen en Trulli wisten beide weer te finishen en veel van de grote vedettes niet.

Alonso maakte tijdens de training op zaterdag slim gebruik van de herstart na de rode vlag-interval door als eerste weg te gaan en meteen de snelste tijd neer te zetten op een toen nog droge en vrije baan maar die uitslag veranderde ingrijpend voor de stratopstelling op zondag. Na de straffen van de FIA voor Rosberg, Schumacher, Glock en Buemi werd het veld geheel door elkaar gehusseld en stond Mark Webber op positie 1, Hamilton op 2 en Kubica op 3 en vervolgens Vettel en Button. Alonso startte uiteindelijk vanaf positie 10 terwijl Kovalainen heel verdienstelijk vanaf positie 13 vertrok. Trulli startte vanaf de 15e positie omdat hij Q2 miste en bijna een straf kreeg voor het aanrijden van Di Grassi.

Bij de start kwam Webber niet goed weg, naar later bleek door een haperende koppeling, waardoor hij al voor de eerste bocht terug zakte naar de 5e positie. Hamilton meteen op kop en gevolgd door Kubica en Button. Kort daarop veroorzaakte Barichello een crasch die Webber wist te ontwijken en die Alonso in de problemen bracht. Een wonder dat hij zo op het oog zonder schade kon verder rijden ondanks de flinke klap op de achterkant van zijn wagen. Hij zocht wel meteen de pits op voor een bandenwissel naar intermediates omdat het begon te regenen. De safetycar hielp hem weer de aansluiting te vinden en ook Webber profiteerde hiervan om zijn positie te corrigeren na de mislukte start.

Na de doorstart bleef Hamilton aan kop gevolgd door Button en Vettel en daarachter Kubica en Webber. Trulli lag op dat moment op positie 13 en Kovalainen onverwacht op positie 22. Intussen was de baan weer opgedroogd en scheen zelfs de zon. Via de boordradio werd gemeld dat er nu even geen regen werd verwacht ondanks de donkere luchten. Massa reed op dat moment op een mooie 6e positie. Trulli hield Alonso even op door zeer defensief te rijden tot ongenoegen van Alonso natuurlijk, maar intussen lag Trulli op positie 16 in ronde 10 en in ronde 15 was hij naar positie 18 gezakt. Alonso reed op dat moment op plaats 13. Intussen schoof Schumacher op naar positie 6 nadat Button van de baan werd gereden door een wel zeer overmoedige en brutale actie van Vettel. Vettel kon verder rijden na vervanging van zijn neus maar hij kreeg wel met een drive-through penalty vanwege zijn onbesuisde actie ten koste van Button. Sutil met zijn Force India-Cosworth bleek erg snel op dit circuit en haalde moeiteloos Schumacher in. Ook Massa deed het goed en lag lange tijd op 6 en halverwege de race lag hij op 4 achter Kubica. Vettel kwam in ronde 26 binnen met een lekke achterband na een aanrijding met Di Luzzi die hij zo te zien weer zelf veroorzaakte zoals met Webber.

Kovalainen was in ronde 28 inmiddels opgeklommen naar een 19e positie. Kobayashi was weer goed op dreef en maakte Schumacher het raceleven zuur door hem niet te laten passeren door tactisch sturen; halverwege race lag hij op positie 7. In ronde 35 werd het weer spannend door de invallende regen en moest op tijd de bandenwissel worden gedaan zoals Hamilton ervoer. Hij bleef net even te lang op de baan door de verkeerde timing bandenwissel van zijn team; Hamilton schoof de grindbak in maar kon wel doorrijden om alsnog de intermediates te laten monteren zoals ook de andere rijders deden. Trulli lag intussen op de 17e plaats terwijl het harder ging regenen, tijd dus voor de echte regenbanden? Even later ging Alonso van de baan vanwege een verkeerde bandenkeuze en zette zijn wagen aan de kant. Het was weer tijd voor de rode vlag en de pacecar en dus herschikken van alle racewagens. Kort na de 2e doorstart ging Trulli in ronde 41 in de rondte door een stuurfout over de gladde witte lijn maar hij was niet de enige die in deze natte omstandigheden in de problemen kwam. Op 2 rondes voor het einde lag Webber op plek 2e achter Hamilton (op intermediates) terwijl Kubica heel knap op 3e lag gevolgd door Massa en zo werd ook gefinished. Rosberg en Schumacher streden tot het laatste met elkaar en eindigden respectievelijk op plaats 6 en 7 terwijl Kovalianen op 16e eindigde en Trulli op plaats 19.

Een foto selectie van Henri staat in de galerij.