Detroit Electric EliseHet Verenigd Koninkrijk verwelkomt een nieuwe autofabriek. Het Amerikaanse Detroit Electric heeft het land namelijk uitgekozen als geboortegrond voor z'n SP:01.

Detroit Electric heeft met de SP:01 z'n eerste elektrische sportwagen op de wereld gezet. Momenteel worden de laatste tests uitgevoerd en binnenkort zeggen de Amerikanen het definitieve uiterlijk van de - op de Lotus Elise gebaseerde - SP:01 uit de doeken te doen.

Dankzij een elektromotor met een vermogen van 200 pk is de lichtgewicht roadster in staat om in 3,7 seconden de 100 km/h aan te tikken. Z'n topsnelheid ligt op 250 km/h. In een nieuwe productiefaciliteit in het Engelse Leamington Spa - waar zo'n 80 mensen de handen uit de mouwen gaan steken - zullen de SP:01's in elkaar gezet worden. Later dit jaar moet hij op de Europese en Aziatische markt z'n debuut maken.

Detroit Electric HoutenDetroit Electric heeft voor het Verenigd Koninkrijk gekozen, omdat het te lang duurde voordat het merk toestemming kreeg om de SP:01 in Detroit te bouwen. Om de internationale ambities te benadrukken, hebben de Amerikanen ervoor gekozen om in het Nederlandse Houten een hoofdkantoor voor Europa, Azië en het Midden-Oosten neer te zetten.

Wie denkt dat Detroit Electric het bij de SP:01 houdt, heeft het mis. Een sedan en een 2+2 supercar staan op de agenda.

Autoweek: http://www.autoweek.nl/