dji 0063Ja, wat was het weer gezellig. Met een opkomst van 50 auto’s en ruim 90 deelnemers kunnen we spreken van een “volle bak”. Op zondagochtend verzamelen bij Kasteel Doorwerth waar de zonnestralen al vroeg weldadig aandoen. Zou het vandaag dan toch de hele dag mooi, en vooral droog, weer gaan worden? Groningse deelnemers meldden nog regen onderweg, maar die regen bleek het land juist via het Noorden te verlaten. Hoe zuidelijker, hoe zonniger. Overigens reden genoeg om eens vaker naar het “zonnige zuiden” te komen. Het kasteel Doorwerth kan zich verheugen in een flinke belangstelling op de zondagochtenden, zo blijkt. Fietsers, wandelaar, honden, het bekende zondagse werk.  En -dus- ook ruim 50 Lotussen die fraai geparkeerd in het zonnetje stralen.  Joost is al in de weer met een drone om fraaie plaatjes te schieten. Op naar de koffie met gebak. De term “gebak” is wat overbemeten, er is sprake van petitfourtjes. Ook lekker. Rond 10:30 is iedereen voorzien van koffie, thee, fris en “petit-four” en vertelt Harald over het geplande verloop van de dag. De route wordt in grote lijnen besproken en de puzzel wordt uitgelegd. Er zijn fantaaaastische prijzen te winnen! Met de club doen we ook een stap verder met de techniek als het om de routebeschrijvingen gaat: deze keer is de route met een gpx-bestand aangeleverd en kun je de rit met het navigatiesysteem of de navigatie-app op de telefoon rijden. Voor degenen die liever “old school” van papier de rit rijden is er een papieren versie beschikbaar. Achteraf bleek dat 60 % van de deelnemers de papieren versie ook meenamen als “reserve achter de hand” maar ook om de rit inderdaad van papier te rijden. Ja, we blijven ook “op papier” doen!

Daarna is de weg vrij om met de rit te beginnen. Nou ja . . .  “beginnen”. . . ; de deelnemers vinden elkaar weer op de parkeerplaats en we moeten nog even bijpraten, elkaars auto bewonderen, dakjes eraf halen. Rond 11 uur is iedereen wel onderweg. We zijn op pad door een zeer mooi stukje Gelderland, Oosterbeek, Arnhem, Nijmegen, Ooipolder, Berg en Dal, Groesbeek. Bosrijk, afgewisseld met vergezichten over de Rijn. De rit is fraai uitgezet door Arjan. En bovendien: de puzzelaars in het deelnemersveld kunnen aan de bak met het zoeken van de volgorde van 16 foto’s die langs de route zijn genomen. Daar moet je echt voor gaan zitten. Van tevoren de plaatjes bestuderen, in je hoofd zetten, en dan -als je er met een vaartje langs rijdt- bepalen “ja, deze heb ik gezien” om vervolgens die volgorde te vinden.

Rond 12:30 is iedereen op de lunchlocatie: Golfbaan Rijk van Nijmegen bij Groesbeek. Fijn buffetje stond er klaar en zo kon de inwendige mens even bijtanken voor het middagdeel. Prima lunch overigens! Dan is het tijd om de rit te vervolgen. We gaan op pad met het tweede deel van de puzzel, en met de open vragen. Drommels, er moet opgezocht worden wie de bekende golfspeler is op de poster bij de golfclub, en nu zijn we al onderweg . . . . ! Deel 2 van de puzzel is “Graaf Tel’s revenge”. Graaf Tel blokkeert op 9 afbeeldingen getallen; vind die en tel de getallen bij elkaar op (2404,7 – red.).

De route gaat van Groesbeek, een stukje door Duitsland, noordelijk langs Grave, langs Wijchen, kasteel Batenburg, richting Appeltern, met een extra rondje naar keuze, om vervolgens te finishen bij Moeke Mooren in Appeltern. Parkeren gaat prima en het evalueren op de parkeerplaats overigens ook. Toch maar naar binnen waar we als club een eigen zaal hebben, met frisjes, biertjes, koffietjes en hapjes. Nog even de laatste opzoekvragen invullen en dan inleveren van de puzzelformulieren bij het hoofd van de eenpersoonsjury, Harald.  Geen detail ontgaat hem, valsspelen is niet mogelijk. Een half uurtje later is de uitslag bekend. Na een grapje uitgehaald te hebben met Victor werden de fantaaaaastische bekers verdeeld onder: Tom & Karen Kokke (Team “het zwakke achterlichtje”) de derde prijs; Johan v.d. Berg & Stans Smit, winnaars van de tweede prijs en vader en zoon Huub & Maik Maas de trotse winnaars van de eerste prijs. Felicitaties aan deze puzzel-profs!

Na deze ontknoping blijven we nog even voor een drankje en loopt de zaal daarna langzaam leeg. Tot ziens, groetjes, tot de volgende keer, we zien elkaar weer bij de midzomer-schemerrit.

De volledige uitslag:

Teamnaam Punten
Maik en Huub 11
Johan v.d. Berg 9
Het zwakke achterlichtje 8
Van der Avoird 3
Victor – Stephan 0,5
Bob van Melzen -3,45
Lex en Peter -4
Bart & Laura -7,5
New Kids (Luuk en Maaike) -9
Cools -10
Verdwaald -22
Team Oosterbeek -39

Addendum van Harald: We krijgen wel eens de klacht dat onze ritten te snel vol zitten.  Ik raad dan altijd aan om je aan te melden als reserve.  In de laatste paar ritten hebben we respectievelijk 7 en 5 afmeldingen gehad; voor deze rit waren het er maar liefst acht! (inclusief reserves die zich afmeldden).  Uiteindelijk heeft iedereen die wilde komen,  kon komen én zich aangemeld had, meegereden.  Dus maak vooral gebruik van die optie!

Foto's staan in de galerij