dsc 0668 spa classic 20190517Spa-Classic 2019 van 17 t/m 19 mei was als altijd weer een belevingsvol evenement met prachtige en vaak heel bijzondere racewagens. Het weer was doorgaans nog beter dan volgens het weerbericht kon worden verwacht en code geel voor de zondag was afgezien van wat miezerende regen een dag met lekker weer en zon.

Er waren de nodige spannende races te zien en op zaterdagavond tot zelfs tegen elf uur. Peter-Auto de organisator van het evenement had voor de LCH een mooi plekje gereserveerd direct naast het Parc Fermé en met direct zicht op Eau Rouge. Vanwege het overvolle programma moesten we met een andere en vrij kleine paddock genoegen nemen waar aanvankelijk op vrijdag zelfs nog een GT40 en een McLaren gestald waren. De inmiddels trouwe deelnemers vanuit de LCH kwamen op verschillende dagen naar het circuit terwijl ikzelf al op donderdagavond bij mijn B&B Beau Séjour in Hocky was aangekomen. V

oor zoveel verschillende klassen en sport en racewagens had je aan een dag eigenlijk niet genoeg. Leuk dat tijdens Spa-Classic zoveel prachtige en snelle Ford Capris en Escorts meedoen naast de vele typen Porsche, Ferrari, Bizzerini, BMW, Alfa Romeo, Lancia, Aston Martin, Ford Shelby, TVR, MG, Jaguar, Austin Healey en vele anderen. Dit keer heb ik de beroemde destijds winnende Peugeot 905 EV1B LM racewagen zien en horen rijden. Nog steeds een indrukwekkende wagen. Maar er waren meer exoten zoals de Nissan R90CK, een aantal SPICE LM wagens, een Rondeau M378, een Courage C24s of de Jaguar XJR 8, 9 en 11 en een TIGA GC288.

Natuurlijk een flinke vloot aan Lotus sportwagens zoals de Eleven en XV, de Elan 26R, de Lotus 30 en een rode Lotus Esprit Giugiaro in GT2 uitvoering. Een wel heel aparte auto was de Franse De Bonnet met een 2-cylinder Panhard motor en trommelremmen. Je moet het zelf een keer hebben meegemaakt om al dat moois te zien en te horen. Gezellig druk was het bij de stands voor kleding, tassen en boeken, of waar velgen, racekleding, helmen en schoenen werden verkocht en stands met horloges, schilden en gereedschappen.

De Lotus-deelnemers in onze paddock hebben zich goed vermaakt en sommigen hadden ingeschreven voor een sessie vrij rijden. Het is opvallend hoeveel deelnemers er elk jaar zijn die op het beroemde circuit van Spa-Francorchamps zelf willen rijden. Per sessie gaan er wel honderd auto's het circuit op verdeeld over 3 à 4 groepen die met tussenpozen het circuit op mogen. In de fotogalerij staat een beeldverslag met een selectie van de ruim 800 foto's. (zie galerij)