Najaarsrit startpuntZondagmorgen, de mist hangt in Epe, en vanaf 9 uur komen de eerste deelnemers aan bij restaurant De Veldhoeve. De meesten zijn “open” gekomen, dik ingepakt met winterjassen, petten en mutsen en Gosse heeft zelfs de helm op als hij aankomt. De koffie is gezet, het gebak staat klaar, en langzaam aan loopt het vol, er ontstaat een gezellige drukte. Deze keer hebben Annemieke en Ruud de Ridder de route uitgezet. Na een korte inleiding door Ruud worden de vrijwaringen getekend en de routeboeken uitgedeeld.

Als de koffie op is gaan de 44 deelnemende auto’s op pad. Het is trouwens dermate gezellig binnen (en fris buiten) dat een aantal deelnemers met zachte hand op weg moet worden gedirigeerd.  Onderweg komen we fraaie landschappen, waterpartijen, veel boten, een zeilschool en onze twee fotografen van dienst tegen (Jan-Bart en Willem). De route loopt in de ochtend via Wezep, Kampen, Genemuiden, Zwartsluis en Nationaal park de Weerribben naar de Reestlandhoeve in Balkbrug. Onderweg is het de bedoeling de foto’s in het routeboek te herkennen, maar schrijver dezes heeft het met de navigator al druk genoeg om de route te volgen. Vandaag weer geen prijs, maar wel veel lol.

Aangekomen in Balkbrug worden we ontvangen door het wijnboerenechtpaar John en Wilma Huisman die een stevige lunch, een wijnproeverij en een rondgang door de wijngaard voor ons hebben georganiseerd. De lucht was inmiddels strak helder blauw en de temperatuur bijna zomers zodat het op het terras goed vol te houden was. Wijnboer in Nederland: dat is best een uitdaging, het verhaal horende van wijnboer John. Nadat in de eerste jaren van de wijnteelt het aantal liters wijn bijna op de vingers van een hand te tellen was, staat de teller nu op 17.000 liter per jaar. Een groot aantal wijnstokken is geleased door particulieren en het bedrijf kent met de zorg-instellingstak en de vrijwilligers een hoog “sociaal gehalte”. Reden genoeg voor sommigen, zo bleek, om spontaan een aantal wijnranken te gaan leasen.

Na de lunch gaat de rit verder en rijden we via Ruinerwold, Giethoorn, Blokzijl naar Vollenhove,  een kleine stad in het noordwesten van de Nederlandse provincie Overijssel, waar we sjiek worden ontvangen op landgoed Old Ruitenborgh. Wat een fraaie entourage! Daar komen de verhalen los over gemiste afslagen, rotondes die er niet waren, en wegaanduidingen die “echt verkeerd” in het routeboek gestaan zouden hebben. Wij hebben inmiddels pas 3 foto’s van de 12 herkend, overigens. Zeker geen prijs. Na het juryberaad en het oppoetsen van de bekers werden de winnaars bekend gemaakt. Over de uitslag is – zoals gebruikelijk – geen enkele vorm van correspondentie mogelijk. De bekers en flessen fris gingen naar, op de derde plaats: Jan en Herma van Vliet, op de tweede eerste plaats naar Victor en Oscar, en als nummer 1 eindigde Johan van Roon en Karoline.  Iedereen gefeliciteerd met deze prijs en natuurlijk – en dat geldt zeker voor ieder – de leuke dag die in elkaar gezet was door Ruud en Annemieke.

Volgend voorjaar staat de rit op het programma en is de organisatie in handen van Jan en Herma. We kijken er nu al naar uit.    

Ondertussen hebben we ook de foto’s nog, die staan hier in de galerij. Jouw foto in HD bestellen? Stuur een mailtje naar onze webmaster.

Ankie en Jack Enters.